23. 6. 2015

Paula Tuková - Martinské potulky

Tak dlho sme na to čakali a konečne to prišlo. Tak predsa sme sa dočkali a navštívili toľko krát ospevovanú a očakávanú Maticu slovenskú. Inštitúciu, ktorú by mal poznať snáď každý hrdí Slovák. Už v autobuse vládla príjemná atmosféra, všetci sme cestovali s veľkými očakávaniami čím nás prekvapí táto stará i keď veľmi pekne zrekonštruovaná budova. Naše očakávania neboli sklamané keďže pani sprievodkyňa nám vyrozprávala takmer celú jej históriu. Bolo to v celku zaujímavé ale ako sa hovorí nič netreba preháňať a po hodine a pol sme smerovali na Národný cintorín kde sme ako malé deti hľadali známe osobnosti Slovenska. Bolo ich tam v skutku požehnane. Iste, mnohí si poviete, že to musela byť nuda ale nám to prišlo ako veľké dobrodružstvo. Po hodine ustavičného behania sme konečne zamierili na miesto kde sa všetci tešili najviac a to na nákupy...Vyčerpaní ale s úsmevom a plnými taškami sme nasadli do autobusu a ukončili naše martinské dobrodružstvo na ktoré iste budeme dlho spomínať.


Dominika Garajová - Exkurzia Martin -

V štvrtok 28.5.2015 som sa  s mojimi spolužiakmi a študentmi tretích ročníkov zúčastnili výletu do Martina.  Na programe sme mali navštíviť Maticu slovenskú a Národný cintorín. Výlet bol financovaný projektom a tak cestovné, desiatu a vstupenky sme mali hradené.
Ráno sme odchádzali o ôsmej, čo znamenalo, že si môžeme trochu dlhšie pospať. Autobus nás zobral v Nižnej a my sme sa stali súčasťou dobrej nálady. Cesta mi ubehla veľmi rýchlo, keďže som bola obklopená fantastickými ľuďmi. Niektorí spolužiaci sa celú cestu tešili na „Balkove bagety“  a po príchode do Martina sa ich sen stal skutočnosťou, pretože konečne  si ich mohli vychutnať.  Prešli sme sa Martinským námestím a dostali sme sa k Matici slovenskej.  Pred vstupom si každý musel zobrať pestrofarebné návleky, ktoré samozrejme neboli určené na šmýkanie, a tiež sme si museli odložiť veci. Najskôr sme išli do miestnosti, v ktorej sa odovzdávajú literárne ceny. Pripomenuli sme si základné informácie, a potom sme si šli pozrieť  Maticu.  Miestnosti boli usporiadané  podľa literárneho vývinu. V každej miestnosti sa nachádzali knihy, ktoré nám priblížili jednotlivé obdobia. Z výkladu sme si obohatili svoje vedomosti. Neskôr nás čakala naša druhá zastávka- Narodný cintorín.    Tu sme dostali papiere s rôznymi zadaniami, ktoré sme mali vyplniť. Riešením zadaní sme si rozšírili svoje vedomosti o Národnej kultúrnej pamiatke.  A ako to už býva zvykom navštívili sme obchodné centrum, kde väčšina z nás si osladila deň.  Cestu späť sme si krátili spievaním ľudových pesničiek.

Na záver by som sa chcela poďakovať pani profesorkám, ktoré mali pevné nervy pri nás a tiež projektu, ktorý nám umožnil takýto pekný poznávací výlet.

Ako môžem prispievať?

Ak máte chuť, záujem a ambíciu stať sa aktívnym účastníkom nášho školského blogu, ponúkame Vám dve základné možnosti, ako svoje prípspevky a názory na blog umiestniť.


  1. Staňte sa registrovaným autorom. Požiadajte správcu blogu o pridelenie statusu autora blogu, čo Vám umožní priamo pridávať svoje príspevky a rovnako tak písať komentáre k iným uverejneným príspevkom ostatných autorov. Registrácia Vám bude urobená na základe Vašej požiadavky a overení Vašej totožnosti tak, aby sme zabránili prispievať anonymným autorom.
  2. Druhá možnosť - napíšte svoj príspevok a pošlite ho niekomu zo správcov či autorov blogu, ktorý ho môže uverejniť. Príspevok bude uverejnený tak, ako ho napíšete, a bude uverejnený s Vaším autorstvom. Zodpovednosť za obsah uverejneného príspevku nesie jeho autor, nie zverejňovateľ. Táto možnosť Vám však nedáva príležitosť písať komentáre k už existujúcim a uverejneným príspevkom. 

Správcovia blogu nechcú a nebudú robiť obsahovú ani jazykovú cenzúru Vašich príspevkov. Za obsah i formu a úpravu  každého príspevku nesie zodpovednosť jeho autor. 

Správcovia blogu si však vyhradzujú právo neuverejniť, ale aj zmazať príspevky a komentáre, ktoré nebudú mať jasného konkrétneho autora, a tiež príspevky, ktoré budú neslušné, vulgárne a nepravdivé či klamlivé.

Cieľom tohto blogu je vytvoriť priestor pre kultivovanú diskusiu o všetkom, čo sa týka života na našom gymnáziu. K takejto diskusii pozývame všetkých, ktorí majú čo povedať.